woensdag 27 april 2011

Flevobus

De dag begon vandaag vroeg: om kwart over 9 vertrok de bus en ik was er dan ook om 9 uur.


Als eerste gingen we naar de Groene kathedraal van Marinus Boezem. Het project heeft geduurd van 1978 tot 1996.
Hij laat zich vaak inspireren door lucht en wind. Het kunstwerk bestaat uit twee delen. Hij heeft er een als negatieve ruimte gemaakt, ( bomen weggehaald), en de ander heeft hij juist bomen geplant. Hij heeft de plattegrond van de kathedraal van Reims gebruikt, omdat hij dit als top stuk van de mensheid zag.  Bij de positieve kathedraal, zijn de gewelven erin gelegd door middel van betonnen paden. 
Wat ik erg mooi en vooral speciaal vond, was het feit dat ik de positieve kathedraal veel groter vond , dan de negatieve kathedraal.  Kwa schaal en maat vond ik dit een bijzonder voorbeeld hier dan ook van. Ik heb deze ook voor cultuurgeschiedenis uitgekozen omdat ik zijn werk, met positieve en negatieve ruimtes heel mooi vond.


Toen zijn we naar een werk van Richard Serra gegaan. Twee lange stalen platen heeft hij in het landschap gezet. Dit in verband met zeelevel. Wat ik erg mooi vond aan dit kunstwerk, was het feit dat er echt een spanning tussen de twee delen is. Ook dat het een grote en invloedrijke dingen zijn. De hele ruimte veranderd. 


Hierna zijn we naar de aardzee gegaan. Een van de grootste landart kunstwerken van de benelux. Ik vond het een heel dynamisch park. 


Hierna zijn we naar het Observatorium gegaan van Robert Morris. Het is een ruimte die gemaakt is, met bedoeling te ervaren wanneer de zon opkomt op de langste dag en kortste dag van het jaar. Op deze plekken zijn er inhammen in de cirkel. In het midden van het geheel ligt een steen en als je daarop staat hoor je jezelf op een andere manier praten. Wat ik erg leuk vond aan dit kunstwerk, was het feit dat als iemand tegen het werk praatte je aan de andere kant van het kunstwerk je het kon horen. De ervaring vond ik dan ook het mooiste.


Toen zijn we naar exposure van Antony Gormley gegaan. Het is een hele grote constructie van 26 meter hoog. Het is een vooruit gebogen man. Zelf probeerde ik deze houding aan te nemen, maar met platte voeten is heel moeilijk en hiervoor moet je dan ook goed gecoördineerd zijn. Wat ik erg bijzonder vond was de manier waarop de stalen balken op elkaar gevestigd waren. Het verder een soort van sterren met dikkere punten. Het leken net de slagaders van het kunstwerk. 


Tussendoor zijn we nog naar een cafe/ uitkijkpunt gegaan. De kunstenaar had hem zwart gemaakt, gebaseerd op de koeien die daar lopen.


Als laatste zijn we naar the garden of love and fire gegaan van Daniel Libeskind. Het enige wat ik begreep uit de uitleg van Annet was het feit dat ze almere ( plek van het kunstwerk) , Salamanca
 (de woonplaats van Juan de la Cruz, de Spaanse mysticus die inspireerde tot het kunstwerk) en Berlijn (woonplaats van Libeskind) met elkaar verbindt. Verder vond ik het wel ruimtelijk een heel interessant ding. Veel leuke plekken. Ook was het een goede inspiratiebron voor mijn plein.






Het was een lange maar leuke dag! hieronder wat fotos
















woensdag 20 april 2011

Breukelen

Vandaag stond ik op, met tegenzin ging ik naar de trein. Ik had slecht geslapen en had er eerlijk gezegd geen zin in. Toen we er kwamen en we het bouwterrein zagen, sloeg dit gevoel om! Samen met Koen, Timon en Sandy (later ook Mo) zijn we aan de slag gegaan met een folie te bouwen.

Als eerste hebben we een vierkant als uitgangspunt genomen, en zijn we vanuit daar verder gegaan met het bouwen van de constructie. Toen we palen eraan hadden bevestigd konden we aan de slag gaan met de rest. Ons concept begonnen we, dat we wat wilden gaan doen met de verschillende hoogtes van onszelf. Koen en Timon waren natuurlijk veel groter dan Sandy en ik en zullen de ruimte daarom ook anders beleven.

Ook wilde we dat het een dynamisch ding werd, wat van alle kanten interessant was. We zijn eerst om de constructie sterker te maken, begonnen om er latjes eraan te bevestigen waardoor het dus nog sterker werd en het de gipsplaten zou houden. Hierna zijn we als het ware gaan mozaïeken met de gipsplaten die we eerst random hadden doorgezaagd. Hieruit bleek al snel dat er veel leuke doorkijkjes en zichtlijnen kwamen en dit hebben we dan ook doorgezet en omgezet in ons concept.

Als laatst hebben we het gevoel van verschillende hoogtes versterkt door een vloer van stenen in de leggen met ook allemaal verschillende hoogtes. Ook om een soort contrast te creëren massa aan de onderkant van de stenen dan een luchtig stuk en daarna weer de gipsplaten.

Bij de prijsuitreiking hebben wij uiteindelijk gewonnen en hadden we een lekker biertje!!
hieronder een paar fotoss! & Wat een super leuke dag.







woensdag 13 april 2011

Utrecht

Deze woensdag mochten we zelf naar drie plekken gaan en daar bekijken wat we van de ruimtes vonden en deze dan ook beoordelen, waarom we een ruimte fijn vonden of juist heel naar vonden. Voor ons was het een vage opdracht, maar we gingen aan de slag!

Als eerst zijn we naar het centraal museum gegaan. Als je je jas en tas hebt gedumpt loop je vonden wij een hele intressante ruimte in. Het is een smalle en lange hal in. Ik vond het een erg prettige ruimte, omdat veel hallen heel benauwend voelen, maar deze totaal niet. dit kwam omdat de muren helemaal wit waren geschilderd wat al een ruimtelijker gevoel geeft. De grond was grijs, die als het ware de weg voor je leidde. Maar wat ik denk wat het meeste invloed was, was dat alle dingen die daar werden opgehangen, verticale dingen waren waardoor de lengte werd benadrukt. Hierna moet je een lange trap op om naar de expositie ruimtes te komen. Dit vond ik een nare ruimte. De trap was ten eerste heel stijl waardoor je echt naar boven tegen de trap keek, Daarbij kwam dat  er een gat was in het plafond waardoor, als je onderaan de trap stond de ruimte als het ware op je drukte en dus juist een benauwd gevoel gaf. Hierna kwam je in de expositieruimtes, wat ik erg fijne ruimtes vond. Veel ruimte, je kon er echt in lopen, witte muren en het was er vooral heel hoog. Ik denk dat het meeste wat invloed dus had de hoogte was. Verder zag je veel kleine doodlopende hoekjes, ik kan niet echt beoordelen of ik ze slecht of goed vond, want ik vond ze vooral fijn en grappig omdat ik vanuit die grote andere ruimtes kwam, als deze smaller waren had ik ze niet fijn gevonden denk ik .




Omdat we voor het rietveld huis moesten reserveren, dit kon niet meer hebben wij gekozen om iets anders te doen. Toen we naar het andere punt aan het fietsen waren kwamen we langs het museum catherijne convent. We vonden het wel leuk om niet te kiezen voor een binnenruimte maar een buitenruimte, omdat je die ook echt fijn of niet fijn kan ervaren. Eerst kom je binnen in een soort van zuilengalerij, de ruimtes zijn dus niet helemaal dichtgemaakt waardoor het ook hele fijne ruimtes zijn geworden, je voelt een soort van beschermend gevoel als je daar loopt. Verder kom je dan op een hele grote open ruimte, wat dus echt een wauw gevoel geeft. Deze ruimte is ook fijn, 4 muren eromheen maar ook dit voelde veilig. Ook had je een halletje wat ik een minder fijne ruimte vond, omdat deze wel helemaal dicht was en dus wel een benauwend gevoel gaf. 




Als laatste kwamen we op de locatie van de vredeburgsplein, Hier worden de veranderingen voor het gedeelte bij het centraal station. Kwa ruimtes vond ik het niet echt intressant. Het was een grote ruimte, met in het midden een zuilenrij. Ik vond het geen fijne, of nare ruimte. Ik vond het vooral een karakterloze ruimte, er zat geen sfeer in het gebouw. Wat ik daarentegen wel heel inspirerend vond, waren de maquettes en de manier waarop ze hun concept/ ideeën over het gebied tentoonstelde. Wat ik al heel goed vond werken was dat het gebied op de grond werd weergegeven met een kaart. Verder waren de maquettes heel clean en heel netjes. Inspirerend dus kwa objecten maar niet kwa ruimtes. 





zondag 10 april 2011

Tilburg

Om 10 uur hadden we met zijn alleen op het Centraal station van Tilburg afgesproken. Toen zijn we begonnen aan heerlijke dag wandelen door Tilburg. Zelf was ik nog nooit in Tilburg geweest dus vond het erg leuk. 
Na het station zijn we naar het gebouw van Bonnema architecten gegaan. Voor het gebouw was een bushokje ontworpen waar de bankjes enz. helemaal in een doorlopende lijn liepen waardoor het vond ik echt een geheel werd. Bij het gebouw lag een park waar de vijvers in perspectief zijn gemaakt, maar allemaal vanuit een ander perspectief waardoor er een gezichtsbedrog ontstaat.

Hierna zijn we verder gegaan en kwamen we in een park, die als opdrachteisen hetzelfde had als het park wat wij nu moeten ontwerpen. Wat ik erg goed vond aan het park was het feit dat er vanuit een paar elementen, namelijk het deel in het midden en de 4 toegangsmogelijkheden iets heel sterks is gemaakt. Heel inspirerend was het. 


Hierna Zijn we langs de fontein van Joop Beljon gelopen wat ik ook erg inspirerend vond. Vooral de compositie heeft ervoor gezorgd, dat het heel intressant ding is geworden. Hij heeft ook erg goed met het water gespeeld wat voor het plein ook een goede inspiratiebron.
Later zijn we naar museum de pond te gaan. In het museum waren veel verschillende ruimtes waardoor, je steeds een andere ruimte ervaren kreeg. Dit vond ik echt heel leuk. Er waren veel installaties van Robert Therrien. Heel vreemd wat een schaalvergroting met je doet. wat ik het allermooiste en inspirerende van de dag vond, was het zwarte gat van Kapoor. Het bleef me echt minuten lang boeien. 


Hieonder wat plaatjes van deze inspirerende dag. 











woensdag 30 maart 2011

Ontwerp 1;1 uitzetten

Het laatste blok van het jaar is alweer begonnen. De opdracht van vandaag was dat we onze ontwerpen van blok 3 van Vo in het 1;1 moesten gaan uitvoeren. In blok 3 heb ik een tentoonstellingspaviljoen gemaakt ter nagedachtenis aan Dom van der Laan, die heel toevallig ook bezig is met schaal en meten. Klas 1c hebben een plein ontworpen bij urban over klimaatverandering waar ik in middels ook mee bezig ben.  

Om je ontwerp zo echt en goed mogelijk te ervaren moesten we onze ontwerpen in zijn geheel of een gedeelte ervan 1:1 uitzetten. Zo kom je er waarschijnlijk achter dat dingen in werkelijkheid toch heel anders uitpakken dan in een maquette van 1:200, 1:50 en 1:20. 

Ik ben samen met Sandy en Morag zijn we aan het ontwerp van Sandy begonnen. Ze had haar plein ontworpen en waar ze mee stoeide was vooral de overgang van het plein naar de straat, we hebben dan ook een stukje proberen te zoeken waar we dit konden uitwerken. Het grasveld is in het echt dan water (als het veel heeft geregend). Haar stenen blokken hebben we uitgewerkt met kartonnen dozen die we dan 1;1 uit elkaar hebben gelegd. Ze zag al snel dat ze de blokken wel verder uit elkaar kon leggen, en meer over de compositie kon nadenken vond ik. Dan zal hel al veel interessanter worden.
Toen zijn we begonnen aan Morag haar ontwerp. Morag had een wat lastiger plein ontworpen om 1:1 uit te zetten. Het was namelijk een grote overspanning dus hebben we het belangrijkste deel proberen weer te geven. Dat deel was volgens haar een trap waarmee je het plein opkwam. Het waren hele diepe treden , en dus een soort van plateaus waar je op dan zitten. Het werd niet doorgetrokken zodat je er met een kinderwagen nog langs kan.

Als laatst zijn we begonnen aan mijn deel, mijn tentoonstellingspaviljoen met de geest van dom van der laan erin. Ik was erg benieuwd hoe mijn balie op de beneden verdieping uit zal pakken, omdat ik het gevoel had dat de voormaten niet echt uit kwamen. Dat was dan ook mijn conclusie, dat ik meer naar de praktische kanten van het ontwerpen moet kijken, de balie was veelste groot en je kon er ook niet heel goed achter bewegen.
Het was erg leuk om het te beleven en we hebben het ook expres op verschillende manieren  gedaan om de verschillen te ervaren. Ik vond dat het met de dozen het effect het beste was.
                            
                                                                                 3.


2.



1.








woensdag 9 maart 2011

Conclusie Blok 3!

Ik heb dit blok veel geleerd over licht en kleur!

Bij de eerste opdracht was mijn conclusie vooral dat kleuren in elkaar overlopen en veel dingen door de werking van kleur van kleur veranderen. Wij hadden Hoog Catharijne als uitgangspunt en wat je vooral zag was dat door het blauwe licht wat door veel gleuven naar binnen kwam, dit licht op veel plekken werd gereflecteerd en dus veel blauw werd.

Bij de opdracht van de huiskamer bezoeken hadden wij als uitgangspunt: de financiële situatie van de mensen. Wat ik heb geleerd is dat mensen met weinig geld , dus ook simpel weg heel weinig uit te geven hebben en dus ook weinig eigenlijk niks aan licht en kleur hebben in hun huis. De mensen die wat meer uit te geven hebben, hebben veel sfeerverlichting en kleur in hun woning. Verder heb ik van de andere groepen geleerd dat een kamer overdags heel donker kan zijn kwa kleuren en s'avonds heel licht kwa kleur. Dit verbaaste me eigenlijk!

Antwerpen was vooral een inspiratie bron voor me , al die mooie maquettes die ik daar heb gezien! werd er helemaal blij van.

Bij de opdracht Styled bij jury heb ik op heel veel aspecten geleerd om naar een gebouw te kijken en hier dan ook op in te spelen. Ik had kleur als uitgangspunt. Vooral door veel warme kleuren te gebruiken hebben we de situatie in het gebouw verbeterd!

Trajectum lumen was erg leuk omdat ik Utrecht heb leren kennen en ook omdat er hele subtiele ingrepen waren gedaan maar het toch veel effect heeft. Ik vond het een erg leuk blok en kan dit zeker meenemen in de toekomst in mijn ontwerpen.

Trajectum lumen

Zoals, ik al zei in mijn vorige bericht zal ik nog een apart bericht maken over het trajectum lumen.
Als ik eerlijk ben vond ik de route kwa lichtaspecten een beetje tegenvallen.
 Ik vond de bruggen aan het begin erg mooi, door een hele kleine ingreep namelijk het blauwe licht, veranderd toch de hele ruimte. Verder vond ik dat wel mooi aan de route, dat er vrij weinig te zien was, maar wat er te zien was was wel mooi subtiel. Ik was namelijk bang dat het een soort van kerstverlichting zou worden, maar dat was het dus gelukkig niet.
Verder vond ik het roostervenster waar licht op werd geschenen, waardoor je een mooie compositie van kleuren kreeg op de vloer erg interessant. Vooral omdat het samen met de kerk ervoor een kloppend gevoel gaf.
Wat ik erg leuk vond aan de route was dat je het centrum van Utrecht echt leerde kennen en het je op leuke plekken bracht. Ik ben zelf in Utrecht gaan wonen een paar weken geleden en vond het daarom toch een erg leuke avond!

Hier nog een paar plaatjes.
Door de ring ontstond er als het ware een soort van nieuwe ruimte.

Bij de kerk waar dit ook een voorbeeld was van een kleurencompositie.

De blauwe bruggen, een subtiele ingreep maar toch mooi!

woensdag 2 maart 2011

"STYLE BY JURY"

Onze groep had al vroeg afgesproken op school namelijk om 10 uur. Sommige dachten: Ik wil even uitslapen dus toen we eindelijk om half 11 compleet waren konden we aan de slag. Sandy en ik hadden het thema kleur en Joost en Frans hadden materiaal gebruik. We besloten om samen te gaan werken. Onze bevindingen in het gebouw waren vooral dat het heel grauw was. De meest voorkomende kleur is toch wel grijs. Aan de buitenkant zie je ook dat dit de meest voorkomende kleur is. In het gebouw hebben ze geprobeerd het een beetje op te fleuren door bijvoorbeeld aan de buitenkant sommige vlakken blauw te maken en aan de binnenkant is dit ook gedaan door de lift en trapleuningen rood te schilderen.

Met de kleur rood wilde we verder omdat we vinden dat dit een warme kleur is en het dus het gebouw een warme sfeer zal geven i.p.v een kille sfeer. Verder hebben we de gevel aangepast. We vonden dat het gebouw niet goed in de wijk paste. Daarom hebben we de gevel aangepast aan de nieuwbouw flatten naast de school. Dit om de flat meer in de wijk te laten passen. Hieronder een paar plaatjes over onze makeover.

Verder vond ik het erg leuk om te zien wat de ander hadden bedacht.
Alleen Al om te zien hoe iedereen de manier van presenteren anders had aangepakt, waar ik veel van heb geleerd.  a'avonds heb ik de lumen trajectum gelopen. Hierover maak ik later een bericht.




zaterdag 26 februari 2011

Huiskamer bezoeken en restyling

We zijn woensdagochtend begonnen met het presenteren van de huiskamers. een paar foto's zijn te zien op mijn vorige blog. Ons thema was de financiële situatie van mensen. Onze verwachtingen kwamen uit: hoe slechter een gezin financieel zit, hoe minder ze aandacht geven aan kleur en vooral licht, omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. Het gezin met kinderen heeft veel kleur omdat al het speelgoed van de kinderen al veel kleur geeft. Verder vond ik het wel iets te, het werd een beetje chaotisch i.p.v  een rustgevend  gevoel.

Ik vond het erg interessant om te zien hoe de andere het hadden gedaan. 's Avonds wordt er gebruik gemaakt van kunstlicht, vaak zie je dat de muur en vloeren ook erg veranderen door de kleur. 

In de middag kregen we de opdracht 'Style bij Jury' . Hierbij bootsen we het Amerikaanse televisie programma na die mensen een make-over geeft. Dit door middel van een jury die is onderverdeeld in 'experts' van verschillende media. Wij hebben gelijk een indeling gemaakt voor ons gebouw, zodat we allemaal in groepjes ons deze week konden verdiepen. :
Kleur - Kris & Sandy
Licht - Morag & Veronique
Huid/ Materiaal - Joost & Frans
Functie/ Gebruik - Jurriaan & Bruno
Geluid - Stefan & Floris


We hebben ervoor gekozen om het gebouw aan de overkant van de school te nemen. Het is een enorm groot gebouw, waar alleen maar studenten in wonen. Het gebouw vonden we erg allemaal van de buitenkant kil en ongezellig uit zien en aan de binnenkant riep het bij ons ook dit gevoel op. Een saai, kil en lelijk gebouw dus het is voor ons allemaal een uitdaging. Deze week gaan we er hard aan werken, zodat we het woensdag kunnen presenteren. Ik heb al een kijkje genomen en wat ons opviel was dat de voornamelijkste kleur grijs is en het dus niet gek is dat we dit gevoel kregen. Dit gaan we bijvoorbeeld veranderen.

donderdag 17 februari 2011

Antwerpen

Na 2 en een half uur in de trein te hebben gezeten kwamen we eindelijk aan in Antwerpen. Het was een heerlijke dag en ik had er dan ook erg zin in! We begonnen met een leuke wandeling door antwerpen zelf. Na een half uur kwamen we bij het museum van de schone kunsten, Voor het museum was een soort van plein waar planten en bloemen als het ware strak naar achteren waren getrokken en het leek wel of ze waren verhard ! Wat ik erg bijzonder vond was toen we er aankwamen er een heel klein plasje water lag en toen we terug liepen naar het station het hele plein onder water lag, Dit vond ik erg mooi. Omdat je zag dat het water wat met het kunstwerk deed. In het museum waren veel maquettes te zien van bekende en belangrijke moderne architectuur. Dit waren veel inspiratiebronnen. Hierna zijn we naar naar het museum van moderne kunst gegaan. Hier was veel autonome kunst te zien, wat zijn aandacht altijd heel erg trekt. Ik zou zo nog drie uur daar kunnen rond lopen. Wat ik vooral erg mooi vond, was het kunstwerk op de tweede verdieping. Het kleurgebruik, en dan vooral de reflectie van het licht en het effect wat het was, namelijk de kleuren die op de zijwaardse muren zag. Wat ik ook erg mooi vond was dat het een enorme ruimte was maar het door het kleurgebruik het een geheel was geworden. in de musea mocht ik helaas geen fotos maken. ik vond het een erg leuke, leerzame en vooral inspirerende dag!

culturele woensdag2

Vorige week kregen we de opdracht om naar drie huizen te gaan en overdags fotos te maken
van het kleurgebruik en het licht en dit ook te doen s'avonds en dan onze bevindingen te vertellen 2 weken later.
Een deel kwam erbij, namelijk dat je voor jezelf een spelregel moest maken. Onze spelregel was dat we op financieele niveaus wilde gaan kijken dus kijken of je aan de buitenkant van een huis ook de binnenkant die je er dan bij bedenkt, kijken of dit beeld dan klopt. en dan vooral op het gebied van kleur en licht.
het eerste huis waar we aanbelde was een huis waar we op de buitenkant van het huis veel familie namen zagen, ook zagen we van het nummer een a en b dus onze gedachte was dat dit een huis was voor mensen die het financieel niet heel goed hadden. Onze gedachtes klopten. In het gewone rijtjeshuis zaten 4 families. Bij maar een gezin mochten we fotos maken. In de kamer stond een bank en een tv meer niet. Kwa licht was er een lamp met heel veel kunstlicht, en het lichtinval van de ramen. s'avonds was het enige licht wat je zag dan ook het kunstlicht, kwa kleur waren het kleine accessoires van een baby die er woonde.
Het tweede huis belde we aan omdat we voor het raam speelgoed zagen staan,
voor ons gevoel dus een familie met veel geld (aangezien het ook een erg mooi huis was). Onze gedachte was dat er veel kleur was en veel licht, maar wel met warme lichtjes erin zodat het s'avonds erg gezellig is. In het huis zag je erg veel aardtinten zoals groen en oranje, verder overal speelgoed met veel kleur wat een erg leuke sfeer gaf. licht speelde een erg belangrijke rol in het huis, in elke hoek stond wel een lamp waardoor je in de avond dan ook veel licht had, wel allemaal met dimmer voor een knus licht.
In het derde huis zagen we twee jonge mensen, een vrouw en een man en het leek alsof ze net afgestudeerd waren en een goede baan hadden waardoor ze net hun eerste huis konden betalen. Ze beginnen dus net met geld verdienen. Kleur speelde een erg belangrijke rol , veel kunstwerken met veel kleur en kussen enz. Licht had ook een belangrijke rol, overdags viel het licht prachtig naar binnen vanuit de dubbele deuren aan de buitenkant en s'nachts hadden ze veel bedlichtjes opgehangen waardoor het een leuk gezicht gaf.

Huis 1

Huis 2
Huis 3